Car Cover 24

Savuton liikenne nykypäivänä

Miksi liikennevälineissä ei saa enää tupakoida?

Ennen tupakoida sai lähes missä tahansa: ravintoloissa, keilahalleissa, lentokoneessa ja monessa muussa paikassa. Nykyään kieltoja tulee koko ajan lisää ja tupakoida ei tarvitse kenenkään enää passiivisesti kuin harvoissa tilanteissa. Nykyään tupakointi on kiellettyä kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, mutta omassa autossa se ei ole ainakaan vielä kokonaan kiellettyä. Jos tupakoi kielletyssä paikassa, siitä yleisin rangaistus on sakko. Sakkoa pahempi ja toimivampi rangaistus on ehkä se muiden ihmisten reagointi tupakointiin, koska aina ei ole mahdollista että saataisiin paikalle joku sakottavasta tahosta.

Lentokoneessa tupakoitiin ennen

Lentokonetupakointi on ollut kiellettyä jo pitkään. Silloin kun lentokoneessa sai tupakoida, sitä sai yleensä tehdä vain viimeisillä penkkiriveillä. Savu kuitenkin kantautui useammalle riville eteenpäinkin. Finnairin viimeiset lennot, joilla sai vielä tupakoida, lennettiin maaliskuussa vuonna 1999.

Tupakoimalla lentokoneessa on tulipalon riski suuri. Lentokoneessa tämä voi aiheuttaa melkoisen katastrofin. Siksi uusissakin lentokoneissa on tuhkakuppi jos joku kielloista huolimatta tupakoin niin hän voi tumpata tupakan roskiksen tain muun sijaan tuhkakuppiin, jossa se ei aiheuta tulipalon riskiä. Vuonna 1973 Rio De Janeirosta Pariisin matkalla olleessa koneessa sai tulipalo alkunsa juurikin tupakan tumpista. Onnettomuudessa kuoli 123 matkustajaa. Ei ihme että tupakointi on kiellettyä lentokoneissa. Se on siis passiivisen tupakoinnin lisäksi tulipalovaarakin.

Liikennevälineissä ei tupakoida
Tupakka tulee tumpata ennen liikennevälineeseen astumista

Junassa tupakointi

Junassa sai tupakoida paljon kauemmin kuin lentokoneissa. Vasta vuonna 2013 VR asetti tupakointikiellon kaikille junamatkoille. VR ilmoitti savuttomuuden syyksi sen että sillä saadaan lisättyä matkustajien viihtyisyyttä ja turvallisuutta junissa. Ainakin se paransi tupakoimattomien viihtyisyyttä. Vaikka sitä ennen tupakointi oli mahdollista vain tupakointivaunuissa, niin muut matkustajat olivat valittaneet, että savua pääsi myös muihin vaunuihin. Kun VR luopui tupakointivaunuista, saatiin esimerkiksi matkatavaroille lisää tilaa. Nyt niissä voikin kuljettaa suuria matkatavaroita ja polkupyöriä.

Tupakointi bussissa

Busseissa tupakointi on tietysti myös kiellettyä. Paikallisliikenteessä sen ei luulisi olevan tupakoitsijalle edes mikään ongelma, koska matkustusajat ovat lyhyitä. Tupakoida voi ennen tai vaikka bussimatkan jälkeen. Usein moni muu matkustaja saakin tupakansavua keuhkoihinsa juurikin bussipysäkillä.

Saako sähkötupakkaa polttaa liikennevälineissä?

Vaikka sähkötupakasta tulee savun sijaan vesihöyryä, niin sekin on yleensä kielletty julkisissa kulkuvälineissä. Se ei aiheuta edes hajuhaittoja kenellekään, mutta on silti joissakin yleisissä kulkuvälineissä kiellettyä. Syyksi tähän ilmoitetaan se että tupakannäköinen laite herättää hämmennystä. Joku voi luulla tai jopa säikähtää, että poltetaan oikeaa tupakkaa. Joissakin yleisissä kulkuvälineissä sähkötupakka ei ole kokonaan kiellettyä vaan toivottua että sitäkään ei käytettäisi.

Joissakin tutkimuksissa on todettu että sähkötupakasta tuleva vesihöyry ei olekaan vaaratonta. Niistä on löytynyt joitain terveydelle haitallisia yhdisteitä. Jos tämä yleisesti todistetaan todeksi, niin sähkötupakointi pitäisi myös kieltää samasta syystä kuin normaalikin tupakointi on kielletty suurimmaksi osaksi passiivisen tupakoinnin vaarojen takia.

Henkilöautoissa tupakointi

Autossa tupakointi on vaarallista
Autossa tupakointi voi johtaa onnettomuuteen

Myös autossa tupakointi on kielletty, jos autossa on mukana alle 18-vuotiaita matkustajia. Lakia yritetään muuttaa niin että kielto pätisi kun kyydissä on alle 15- vuotiaita. Syyksi tähän ilmoitetaan että pienten lasten suojeleminen passiiviselta tupakoinnilta on kaikista tärkeintä. Tupakointi taksissa on laissa kiellettyä aina. Myöskään sähkötupakka ei sovi taksiin saman syyn takia kuin muissakin kulkuvälineissä, koska se aiheuttaa hämmennystä.

Liikennevälineiissä tupakointi on suurimmaksi osaksi kiellettyä passiivisen tupakoinnin takia, mutta myös muita syitä löytyy. Tupakka voi olla myös tulipalon sytyke. Myöskin liikennevälinettä ajavan ei kannattaisi tupakoida, koska se vie kuskin huomiota liikenteestä samalla tavalla kuin kännykkään puhuminenkin.

Scroll To Top